Corona update na het nieuwsbericht van afgelopen donderdag.

geplaatst in: Nieuws | 0

In het nieuws van afgelopen donderdag is groots bekend gemaakt dat fysiotherapiepraktijken weer open mogen. Op dat moment was het stappenplan van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor fysiotherapie (KNGF) nog niet bekend en wisten we dus nog niet wat dit voor ons zou inhouden.

Inmiddels is het stappenplan bekend en daarmee is ook bekend geworden dat de uitspraak dat fysiotherapiepraktijken weer volledig open mogen onterecht is gebleken.

We hebben groen licht gekregen om de fysiotherapie onder zeer strikte voorwaarden weer te mogen opschalen, maar dit gaat vooral om fysiotherapie die op afstand plaats vindt. Er zal minimale opschaling mogelijk zijn van de face to face behandelingen op de praktijk. Deze opschaling dient nauwkeurig en volgens dit nauwgezet stappenplan te gebeuren. 

Wij moeten, net als alle collega fysiotherapeuten, onze professionele verantwoordelijkheid nemen en in de periode tot 20 mei alleen de hoogst noodzakelijke fysiotherapeutische zorg verrichten. Dit betekent dus dat niet iedereen tegelijk weer behandeld zal kunnen worden.

We begrijpen heel goed dat u al een geruime tijd moet wachten op uw behandeling en u mogelijk meer pijn en meer beperkingen in uw dagelijks leven ervaren heeft door het uitstellen van de fysiotherapie. Wij vinden dit enorm vervelend, maar hoe moeilijk het voor u en ons ook is, we zullen nauwkeurig en verstandig moeten handelen. We willen de 2e uitbraakgolf van het coronavirus voorkomen, anders is alles van de afgelopen weken teniet gedaan. Veiligheid en gezondheid staan voorop.

Volgens het stappenplan van het KNGF verdelen we de cliënten en hun klachten in 3 groepen:

ROOD

Kunt u 1 van de volgende vragen met JA beantwoorden?

 • Heeft u 1 van de volgende symptomen of heeft u deze de afgelopen 24 uur gehad: hoesten, neusverkoudheid, benauwdheid,verhoging of koorts?
 • Hebben gezinsleden of huisgenoten koorts en/of last van benauwdheid?
 • Is er bij uzelf of gezinsleden/huisgenoten in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

Neem dan contact op met de praktijk om fysiotherapeutische hulp op afstand in te schakelen.

ORANJE

U heeft fysieke en/of pijnklachten van beperkte ernst. U heeft geen corona gerelateerde klachten, zoals beschreven bij code rood.Er kan worden volstaan met advies, informatie en oefeningen om de klachten onder controle te houden. Neem dan contact op met de praktijk voor een videobel of telefonisch consult.

GROEN

Heeft u klachten die fors toenemend van aard zijn, beperken uw klachten u fors in uw dagelijks leven en kunt u niet wachten tot 20 mei omdat de klachten te fors zijn? En heeft u geen corona gerelateerde klachten? Neem dan contact op met de praktijk om te kijken of een behandeling op de praktijk tot de opties behoort. Hou er rekening mee dat de behandeling op de praktijk anders kan zijn, dan u gewend was, dit is voor uw en onze veiligheid. We willen dat het risico voor iedereen zo klein mogelijk blijft.

Wij zullen ten alle tijden eerst een telefonische of videobel intake inplannen alvorens we u eventueel op de praktijk kunnen zien. Tijdens deze intake kunnen we uw klachten goed in kaart brengen, dan kunnen wij u alvast de eerste adviezen en oefeningen geven en kunnen wij goed beoordelen in welke kleurcategorie u zou komen te vallen. Daardoor kunnen wij de beslissing maken, welke behandeling voor u op dit moment noodzakelijk en het beste voor u is.

Indien u op de praktijk komt voor behandeling, dan zult u merken dat er andere praktijkregels bijgekomen zullen zijn. Deze extra regels zijn noodzakelijk om te kunnen voldoen aan het stappenplan van het KNGF en het hygiëneprotocol.

Deze praktijkregels zijn als volgt:

 • Zeg de afspraak af, indien u klachten krijgt als hoesten, neusverkoudheid, verhoging, koorts of benauwdheid, ook als deze klachten zeer mild zijn. U ontvangt hiervoor geen factuur voor het “te laat afzeggen”.
 • Kom precies op tijd. Indien u te vroeg bent, vragen wij u buiten te wachten tot 2 minuten voor uw behandeltijd. Indien u te laat bent, kunnen we u helaas niet behandelen.
 • Neem een badlaken en een handdoek mee. Wij mogen geen gebruik maken van lakens en handdoeken. Indien u deze niet bij u heeft, kan de behandeling helaas niet doorgaan
 • Desinfecteer u handen bij binnenkomst met het desinfectiemiddel in de wachtkamer
 • Houdt 1,5 m afstand tot de fysiotherapeuten en eventuele andere cliënten.
 • Kom alleen naar de praktijk. Voor cliënten die echt begeleiding nodig hebben, geldt dat er max 1 begeleider of ouder mee naar binnen mag.
 • U kunt geen gebruik maken van het koffieapparaat
 • U kunt geen gebruik maken van het toilet.
 • We schudden geen handen bij binnenkomst en vertrek.

Deze regels zijn noodzakelijk om de kans op besmetting zoveel mogelijk te verkleinen. Daarnaast hebben wij in de praktijk ook diverse aanpassingen gedaan om veilig te kunnen behandelen in deze tijd en zullen we ook gebruik maken van persoonlijk beschermingsmateriaal waar dit nodig is. 

Op 20 mei wordt het plan van het KNGF weer opnieuw bekeken door het KNGF en het RIVM en wordt gekeken of we een stap vooruit mogen of een stapje terug. Laten we ons met z’n allen hard maken om dit een stap vooruit te laten zijn!