Waarom moet ik bewegen terwijl ik pijn heb?

geplaatst in: Geen categorie | 0

Dat klinkt een beetje raar maar wij zullen dit in deze blog uitleggen hoe dat zit.

Met bewegen zorgt u ervoor dat er nieuwe bloedvaatjes worden gemaakt en deze zorgen ervoor dat ontstekingen en daarmee de pijn kan verdwijnen. U poetst als het waren uw pijnlijke gewricht, spier of pees schoon. Daarnaast is bewegen een goede manier om stress te reduceren. 

Stress produceert de hormonen cortisol, adrenaline en noradrenaline, het gevolg hiervan vindt u hier in dit filmpje hieronder.

Door stress te reduceren, vermindert de hoeveelheid aan stresshormonen in uw lichaam en gaat uw lichaam het stofje serotonine aamaken.

Serotonine zorgt voor o.a. een vrolijke stemming en betere nachtrust, maar speelt ook een belangrijke rol in PIJNVERMINDERING.

Serotonine

Serotonine komt o.a. vrij door te sporten. Hier zitten wat kanttekeningen aan.

  • Minimaal 3 x per week, 30 minuten cardio b.v.: fietsen, roeien of wandelen
  • Als u sport met pijn, dan mag de pijn niet met 2 punten toenemen. Dus als u begint met b.v. een pijn van 5 dan mag deze geen 7 worden. 
  • En de eventuele ‘extra’ pijn moet binnen een half uur na het beëindigen van een activiteit weer weg zijn. 
  • Het sporten moet geen prestatie zijn! Probeer dus niet met elke training je record te verbeteren, die zorgt weer voor de aanmaak van de stresshormonen.

In de volgende blog gaan we nog verder in op serotonine. Maar mocht u al eerder hier vragen over hebben, laat het ons weten en dan kunnen we u eventueel al eerder te woord staan.

Met vriendelijke groet

Team Snepvangers Fysiotherapie